Update september 2021

WIJ MAKEN ONS OP VOOR EEN POSITIEVE EINDEJAARSRALLY

OLIE & GAS DOOR HET DAK, EINDEJAARSRALLY IN VALUE IN DE MAAK, GROEI GAAT DOWN

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

Beste lezer,

De afgelopen maand was een drukke maand op de financiële markten.

 

De markten

Binnen de ontwikkelde markten is er sprake van het wegebben van de invloed van de delta variant, het afbouwen van de monetaire steun en de hernieuwde aandacht voor de ‘reflation trade’
Op alle drie bovenstaande zijn onze posities ingericht, we zitten nog steeds zwaar overwogen in value en hebben de GARP (Growth at a Reasonable Price) strategie voor een kleine 15% ingevuld.

In emerging markets speelde China de boventoon, waarbij president Xi steeds meer duidelijk maakt wie er de baas is met als gevolg dat er grote schokgolven door de Chinese aandelenmarkt zijn gegaan.

Zoals vorige maand aangegeven grijpen wij dit soort periodes altijd aan om posities op te bouwen. Onze portefeuille heeft vrijwel geen last gehad van het negatieve effect van China, doordat we zwaar onderwogen waren in de sectoren die door Xi zijn aangepakt. Verder speelt het effect van de mogelijke deconfiture van Evergrande een rol, hier lopen de meningen van experts ver uiteen. Dat loopt van een nieuwe Lehman periode tot er is niets aan de hand. Wijzelf zitten meer in het midden, waarbij sommige sectoren beter gemeden kunnen worden, met name bouw & SOE (staatsbedrijven) financials.

De modellen

Op het gebied van de modellen hebben we verder verbeteringen doorgevoerd in ons aandelen selectie model. De afgelopen 5 jaar hebben we alle modellen herzien met Artificial Intelligence/Machine Learning technieken. Hiermee zijn we beter in staat om non lineaire verbanden te detecteren en tevens niet financiële gegevens op een kwantitatieve manier mee te nemen in onze beoordelingen.

Je kan dan denken aan het scannen van nieuwsberichten op specifieke woorden alswel gegevens die de kracht van een netwerk of de research kracht van een bedrijf weergeven. Zo is in de online wereld het aantal gebruikers van groot belang en is het percentage dat een bedrijf in R&D stopt een belangrijke indicator voor lange termijn groei van een onderneming.

Concreet heeft bovenstaande ervoor gezorgd dat onze modellen weer op de troepen vooruit lopen en er in de selectie van aandelen weer zo’n 5% extra rendement zit, daar waar het met de oude technieken bleef steken op 1,5%.
Oftewel je zit bij ons goed met je vermogen om naast het neerwaartse risico (waar we met name aan gewerkt hebben tussen 2015 en 2020) tevens je vermogen een extra boost te geven zonder daarbij de risico’s uit het oog te verliezen.

De performance

De performance voor de afgelopen maand is vlak, hetgeen ons meteen op de kernboodschap van deze update brengt. Financiële markten en dan met name aandelenmarkten kennen een sterk seizoenspatroon.
Kortweg is de periode vanaf eind oktober tot eind januari een bijzonder goede periode en met name wanneer de economie zich vanuit een herstelfase naar een expansiefase beweegt (de huidige situatie).

De periode voor ons

Goldman Sachs heeft een research bijdrage uitgebracht waarin ze het effect vanaf 1945 onderzocht hebben. Hieruit blijkt dat de aandelenmarkt in de periode oktober- januari gemiddeld met 5% stijgt in
een herstelfase. Over de gehele herstelcyclus bedraagt de performance gemiddeld 195% en we hebben nu 100% gehad. Er zit dus nog veel in het vat, maar dat zal over de komende periode van 2-3 jaar zijn.

Onze portefeuilles zullen naar januari volgend jaar naar verwachting meer performance opbrengen door de positionering in value wat 5% toevoegt en het voor ontwikkelde markten op 10% brengt. In emerging markets verwachten we een sterke rebound over deze periode van 20% en Guts & Quants zal door een combinatie van het small cap effect en de stock picks nog eens 30% toenemen.

Al met al mooie cijfers die voor ons liggen.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

We hebben een vergunning van de AFM, zijn lid van Dutch Securities Institute en de Vereniging van Vermogensbeheerders. Al onze rapportages zijn GIPS-compliant, d.w.z. dat een onafhankelijk instituut controleert of de cijfers die we presenteren daadwerkelijk kloppen. Ostrica is aangesloten bij Stichting Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

Ostrica BV
Prof. J. H. Bavincklaan 2
1183 AT Amstelveen
KVK- 33297966
+31 20 540 83 00

 

X
Dividendaankondiging 2021 Lees meer...

Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close