ACHTER DE SCHERMEN

Update – een doorkijk in de aandelenportefeuille

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

Het jaar 2021 begon zoals 2020 eindigde, stijgende aandelenkoersen waarbij het verre oosten voorop liep. In de loop van de maand januari ontstond er volatiliteit veroorzaakt door (soms tegenvallend) vaccin nieuws , een (ietsje) oplopende rente, wisselende bedrijfscijfers, liquiditeitsissues uit China en ‘last but not least’ het Reddit/WSB leger aan kleine beleggers die de oorlog verklaard hebben aan hedge funds en andere autoriteiten. 

De (value) portefeuille blijft consistent performen waarbij vooral de small cap aandelen (Ostrica Guts & Quants fund) zich positief blijven onderscheiden. Zie onderstaande grafiek voor de actuele ontwikkelingen. Zoals eerder gecommuniceerd hebben we na invulling, de bescherming op de value portefeuille rond september 2020 verwijderd zodat u vanaf dat moment goed het verschil in koersontwikkeling kan zien, afgezet tegen enkele indices.

Om u verder inzicht te geven in de (in deze update: developed) aandelenportefeuille en vooral het verschil in aandelenselectie van Ostrica vs de markt te laten zien, gaan we in op een aantal in onze modellen gebruikte factoren zijnde sectorspreiding, waarderingen en size. Ostrica zal altijd streven naar rendement met acceptabel risico door spreiding, lagere risico aandelen te selecteren en zonodig te beschermen. We hebben al eerder gecommuniceerd over onze value portefeuille maar wat betekent dat nu concreet?

De volgende matrixen geven een inkijk in de invulling van de portefeuille waarbij wij vooral het verschil met de markt (MSCI World) willen laten zien als het gaat om:

Sectorspreiding

Hier vindt u de procentuele verdeling van ons developed aandelenfonds (Port) vs. de Benchmark (Bench) wat in dit geval de MSCI Wereld Index is. In de kolommen Total Return ziet u de performance van de sector over de periode september 2020 tot en met heden. U ziet dat sinds we de bescherming eraf hebben gehaald er een outperformance van 3,92% t.o.v. MSCI is ontstaan, wat behaald is in alle sectoren op één na (kijk naar de meest rechterkolom voor details).

Waardering

We hebben het vaak over value en dat uit zich natuurlijk vooral in waarderingen, in deze matrix ziet u de procentuele verdeling van de portefeuille vs de BM. Hier valt natuurlijk op dat we relatief in de lagere waarderingsbrackets beleggen. Ook hier geldt dat de outperformance in vrijwel alle (waarderings)segmenten is behaald.

(Markt)Kapitalisatie

Hier ziet u dat de markt een forse allocatie naar mega-cap (de Big Techs) heeft en Ostrica meer naar de large-cap en mid-cap alloceert. Alles hangt natuurlijk samen met de waarderingen en sectorspreiding. Alleen mega-cap doet het nog steeds beter (kijk naar o.a. Alphabet, Netflix en Microsoft) maar we zien hier ook al wat koersverzadiging ontstaan (Facebook, Amazon). In small-caps is de outperformance fors.

Tenslotte, nu denkt u wellicht dat value aandelen uitsluitend bedrijven betreffen die voor COVID19 floreerden en nu vanuit het dal weer opkruipen (of niet). Dit is zeker niet het geval. Als voorbeeld geven wij u graag twee holdings in onze portefeuille die wel het value stempel dragen maar tevens behoorlijk de wind in de rug hebben.

  1. Baidu (ADR) De Chinese zoekmachine die uitbreidt naar smart driving technology voor de EV markt door een joint venture met Geely automobile (Volvo plus Chinese Electric vehicle producent).  
  2. OMV AG het Oostenrijkse olie & gas exploratie en raffinage bedrijf welke innovatieve oplossingen voor een circulaire economie ontwikkelt en uitvoert.  

Zoals we in onze eerder update “Price is what you pay, value is what you get” hebben gecommuniceerd, blijven wij van mening dat deze portefeuille de relatief grote achterstand (40%) die value in 2020 op groei heeft opgelopen deels weer goed gaat maken, juist in een (post) crisisscenario – wat we COVID19 toch echt wel mogen noemen. Onze vooruitzichten blijven onverminderd positief waarbij we in ons basisscenario nog steeds koersstijgingen van de aandelenportefeuille voorzien van tenminste 20% voor 2021.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »