MARKTVISIE

Ostrica doet het Anders!

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail
De situatie in Rusland en Oekraïne blijft onzeker. De inflatie neemt toe, de vraag is hoelang deze stijging aanhoudt en of de centrale banken genoeg (kunnen) doen om de inflatie uiteindelijk weer naar het 2% target te bewegen. Daarnaast worden de bedrijfscijfers van s ’werelds grootste bedrijven nauwkeurig bekeken om te analyseren hoe zij met deze ontwikkelingen omspringen.

Al deze zaken zorgen voor onzekerheid op de beurs en een hogere volatiliteit (beweeglijkheid). Het gevolg van deze onrust is dat de meeste aandelenindexen fors lager staan. Ook obligaties zitten in een regelrechte ‘bear-market’ (een periode met ongeveer 20 procent daling).

Zo staan de aandelen indexen; de S&P500, Eurostoxx en AEX allemaal op meer dan -12% en verliest de Nasdaq dit jaar al -20%.
Ook staan de meeste obligatie indexen op verliezen tegen -10%. Dit is vooral veroorzaakt door de enorme rentestijgingen in zowel Europa als in Amerika. Langlopende obligaties zijn in situaties zoals deze dus niet de welbekende ‘veilige haven’.

Ostrica doet het anders!

Wij hebben binnen de Ostrica profielen het verlies kunnen beperken tot minder dan 1%. In extreme marktomstandigheden, zoals deze, komt de meerwaarde van Ostrica volledig tot uiting. Waar wij in 2021 een marktconform rendement hebben laten zien met aanmerkelijk minder risico dan onze concullega’s, hebben wij in 2022 uw vermogen vooral beschermd. Onze gekozen positionering en diverse strategieën onderschrijven dit. Wij leggen u graag uit hoe wij dit hebben gedaan.

Voordat wij hier verder op ingaan, laten wij u hieronder de meest recente cijfers van onze concullega’s tegenover de Ostrica profielen zien. Hier ziet u al hoe ‘anders’ wij met uw vermogen om gaan en welke resultaten dit oplevert.

Hoe hebben wij voor deze resultaten gezorgd en hoe zijn we gepositioneerd?

  • Zoals u wellicht heeft gelezen in eerdere berichtgeving hebben wij voornamelijk relatief goedkope waarde-aandelen in de fondsen opgenomen. Deze aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk geprijsd en bieden nog voldoende opwaarts potentieel. Met een toenemende inflatie en rente zullen deze aandelen het naar onze verwachting voorlopig goed blijven doen.
  • Dure aandelen zijn op het moment erg kwetsbaar voor negatief nieuws. Deze aandelen zijn “priced for perfection” waarbij elke kleine tegenslag zorgt voor grote negatieve koersuitslagen. Zo was bijvoorbeeld Netflix een populair aandeel tijdens de Covid uitbraak. Echter toen de situatie zich begon te normaliseren is het Netflix-aandeel met meer dan 70% gedaald in slechts een paar maanden tijd. Binnen de Ostrica aandelenfondsen vermijden wij daarom (op dit moment) deze groep aandelen.
  • Om het neerwaarts risico te verlagen én straks weer op gunstigere niveaus in te kunnen stappen, houden we binnen het grootste aandelenfonds, het Ostrica Developed Market Fonds, al enige tijd een kaspositie van 15% aan. In het Ostrica Guts & Quants fonds is de kaspositie ongeveer 30%.
  • In onze laatste kwartaalrapportage hebben wij onze long/short strategie toegelicht, welke wij sinds 2022 naast onze reguliere strategie toepassen. Deze long/short strategie is in-house ontwikkeld door collega Maarten Lubbe (portfolio manager/trader). We hebben recentelijk onze positie in de long/short strategie vergroot, dit heeft een positieve bijdrage geleverd van meer dan +2% binnen het Ostrica Developed Market fonds.
  • Wij hanteren al enige tijd een negatieve looptijd (duratie) voor de Europese obligaties en een ultra korte duratie voor de Amerikaanse obligaties. Het resultaat van de korte looptijd is dat ons hoogwaardige obligatiefonds geen neerwaarts risico heeft laten zien in 2022. Dit terwijl de rente in de Verenigde Staten dit jaar al met 1.4% is opgelopen en de Duitse rente met meer dan 1%. Om verder te profiteren van de oplopende rente, houden wij in de huidige situatie vast aan deze positionering.

Aangezien we een onzekere tijd tegemoet gaan zal een actief beleggingsbeleid zich blijven uitbetalen. Wij blijven onze modellen ontwikkelen en de posities aanpassen zodat we goed voorbereid zijn op iedere mogelijke situatie waarmee wij positieve resultaten voor u blijven behalen.

Mocht u vragen hebben of heeft u interesse in een vrijblijvend advies, neemt u dan gerust contact met ons op.

“Groei van uw vermogen begint met het vermijden van verliezen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De in deze berichtgeving aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom niet beschouwd worden als een advies of aanbeveling en kan evenmin worden beschouwd als aanbod tot het aangaan van een overeenkomst. Beslissingen op basis van deze informatie zijn voor uw eigen rekening en risico. Raadpleeg het prospectus, de essentiële beleggersinformatie en de factsheets op Downloads – Ostrica voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Ostrica is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de gegeven informatie. Ostrica B.V. is de beheerder van de beleggingsinstelling Ostrica Global Active Investment Fund.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »