MARKTVISIE

Timen van afbouw Centrale Banken is Risicovol beleggen

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

In deze wekelijkse blog speuren onze experts van Ostrica voor u naar nieuws en berichten, die door andere vermogensbeheerders genegeerd worden. Ons oog viel deze week op de groei van het aantal beleggingsrekeningen van het Amerikaanse aandelenhandelsplatform Schwab. Dat bedrijf meldde over de laatste maanden een groei van 34 %, vergelijkbaar met de groei in de dot.com-bubbel in 2000. 

Net zoals 17 jaar geleden, kán dit ook nu weer duiden op een groeiend aantal mensen dat gaat beleggen (wat de vraag en prijs van aandelen kan doen stijgen). Schwab wijst er tevens op dat de belegde hoeveelheid contanten per huishouden aan het toenemen is.

Uit ándere cijfers blijkt dat er een nieuwe leeftijdscategorie de aandelenmarkt in stapt: millennials. Deze groep was jong, toen de eeuwwisseling plaats vond en hebben een flinke beurscrash nog nooit aan den lijve ondervonden. Enquêtes onder verschillende leeftijdscategorieën beleggers laten zien dat deze jongeren bereid zijn veel méér beleggingsrisico te nemen.

Dit komt bovenop de toch al groeiende schuldenberg welke aangewend wordt om in aandelen en andere financiële producten te beleggen en te handelen. Sinds 2009 is er voor zowel de S&P 500 als de Dow Jones een groei van het aantal kredieten waarmee belegd wordt, de zogenaamde ‘margin calls’. Intussen lijkt het er op dat de groei van dit cijfer éérdere cijfers aan het overtreffen is.

Een derde risicofactor is de aankoop van eigen aandelen, door bedrijven. Volgens sommige experts leidt dat tot het kunstmatig opdrijven van de aandelenkoers. Want een bedrijf dat een hogere koers krijgt door zelf aandelen te vragen stijgt niet omdat het beter presteert. Vooral in de farmaceutische industrie is dit zichtbaar, zo stellen de onderzoekers.  Volgens onderzoekers van het Institute for New Economic Thinking hebben de medicijnmakers de afgelopen 10 jaar méér geld besteed aan het opkopen van eigen aandelen dan aan research & development van nieuwe geneesmiddelen.

Alles bij elkaar opgeteld lijkt het er op dat er dus geld de markt in stroomt waarvan de eigenaren weinig ervaring hebben met forse koerscorrecties en niet bang zijn om op de beurs een gokje te wagen. Of dat er geld de aandelenmarkt in stroomt dat weinig te maken heeft met de prestaties van beursgenoteerde bedrijven maar alles met het beleggen in eigen aandelen door die bedrijven. Geen wonder dat sommige waarschuwen voor een correctie.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een e-mail met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »