MARKTVISIE

De prijs van oorlog

 

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail
Februari is traditioneel de maand waarin veel Nederlanders richting de bergen trekken om te genieten van een skivakantie. Terwijl u de nodige (ont)spanning ervaart, glijdend met 50 km/u op twee dunne latjes van een Alpentop, doen wij er alles aan om uw vermogen te beschermen door alleen risico’s te nemen die we begrijpen.

Dit jaar, is deze traditie er eentje met een dubbel gevoel, omdat zich tegelijkertijd een ware nachtmerrie onttrok toen de Russische tanks de Oekraïense grens overreden. Europa werd in het grootste gewapende conflict sinds de tweede wereldoorlog (op haar continent) betrokken. Net als destijds, is dit grotendeels op het conto van één individu; de Russische President Poetin. Hij heeft met zijn daad van agressie niet alleen onschuldige slachtoffers gemaakt in Oekraïne, maar ook het Westen verenigd in haar woede en afkeer, én voor grote binnenlandse problemen gezorgd. Zo is op het moment van dit schrijven niet alleen de Russische beurs ingestort onder druk van de buitenlandse sancties, maar is ook de Roebel gekelderd en worden miljoenen Russen in grote economische problemen gebracht. President Poetin bepaalt de prijs die de Oekraïners en de Russen betalen voor deze oorlog.

Vorige week schreven wij al dat deze oorlog, naast al jaren een gewapend conflict, bij uitstek ook een informatie-oorlog is. Inschatten hoe dit verder gaat verlopen is onmogelijk geworden. Hoewel alle doorwrochte analyses in nieuwsbrieven en op sociale media soms anders doen geloven, geldt de volgende uitspraak helaas ook voor de meeste beleggers ‘voorspellen is moeilijk, zeker als het over de toekomst gaat.’

Echter op de beurs kunnen wij beleggers gelukkig wel vertrouwen. Daar zorgen ook nu goed functionerende financiële markten ervoor dat kopers en verkopers gezamenlijk de prijs bepalen. Gebaseerd op waar men denkt dat de economie en dus de wereld naar toe beweegt. Beursindicatoren, zoals bijvoorbeeld de rente of sentiment, lopen vooruit op ontwikkelingen in de reële economie en daar maken wij bij Ostrica graag gebruik van.

Met uitzondering van de Russische beurs, hebben de financiële markten over algemeen geen extreme reactie laten zien. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat als we door de ruis van de dagelijkse bewegelijkheid heen kijken, de trends die al langer het negatieve beurssentiment bepalen verder zijn versneld.

Met name de inflatieverwachtingen op korte termijn en de negatieve groei- verwachtingen van de economie op langere termijn, spelen hierbij de hoofdrol.
Tot nu ligt het enige direct gevolg voor de economie van het Westen, namelijk stijgende olie- en gasprijzen, precies in lijn met de inflatietrend.

Over de Russische beurs gesproken; deze werd op de laatste dag van de maand gesloten. Dit is juist nu het domste wat men kan doen. De transparante prijsvinding wordt daarmee de nek omgedraaid en niemand weet wat de prijs van de sancties precies zal zijn. De gevolgen voor de economie zijn er uiteraard niet minder om.

Op basis van verschillende beursindicatoren zijn wij op dit moment defensief gepositioneerd. Hiermee hebben wij uw vermogen kunnen beschermen. Het verlies van onze ontwikkelde aandelen strategie is dit jaar tot eind februari beperkt tot ongeveer -0.4%, waar de brede, passief beheerde aandelenindices zoals de MSCI World bijna -7% negatief scoren.

Door tijdig op deze bewegelijkheid in te spelen hebben wij met minder risico meer resultaat kunnen bewerkstelligen.

Als we toch nog even terug mogen komen op uw skivakantie, dan kunnen we interessante parallellen trekken tussen beleggen en skiën. Dit werkt als volgt. Voor onervaren skiërs is de gemakkelijkste manier om hard te gaan, loodrecht een berg afvallen. Het nadeel van de beperkte ervaring en techniek is dat hoe harder men gaat, hoe minder controle er is om bijvoorbeeld bomen of anderen te ontwijken. Hierbij staat de snelheid staat voor het rendement en de (beperkte) controle voor het (hoge) risico. Ervaren skiërs daarentegen, zoals de Olympiërs in Beijing, kunnen veel harder en hebben tegelijkertijd wel meer controle. Ze beschikken over ervaring en belangrijke technieken zoals het inzetten van het zwaartepunt en het nemen van bochten.

Op deze manier proberen wij ons bij Ostrica ook te onderscheiden. Met onze ervaring en goed gevulde sporttas kunnen wij zelfs goede resultaten behalen in de lastigste markomstandigheden. Zo verdienen we niet alleen aan stijgende aandelenmarkten of dalende rentes, maar ook aan dalende aandelenmarkten en stijgende rentes. Nooit geheel risicoloos, maar wel altijd gecontroleerd.

Overigens zijn wij bij Ostrica meer dan alleen maar passieve gebruikers van beursdata; we zijn ook overtuigd van onze positieve bijdrage aan de financiële markten. Door ons actieve beleggingsbeleid dragen wij bij aan de transparante prijsvinding en bepalen wij zo mede de prijs op de beurs.

De voorlopige resultaten van de beleggingsprofielen over februari ziet u hieronder.

Groei van uw vermogen begint met het vermijden van verliezen!

Disclaimer: De in deze Update aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom nadrukkelijk niet beschouwd worden als een advies en kan evenmin worden beschouwd als aanbod tot het aangaan van een overeenkomst. Beslissingen op basis van de informatie in deze Update zijn voor uw eigen rekening en risico. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »