NIEUWS

De kracht van Mens én Technologie

Nieuwsflits 2e kwartaal 2023

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

‘Life can only be understood backwards, but it must be lived forwards’

We zitten alweer op de helft van 2023. Dat de tijd niet stil staat blijkt niet alleen uit het feit dat het weer tijd is voor ons tweede kwartaalrapport, maar ook uit de vele ontwikkelingen in de wereld. De zomervakantie komt eraan, Rusland heeft een kortstondig koekje van eigen deeg ontvangen, de Verenigde Staten zat tegen haar schuldenplafond, Chat GPT zet de wereld op zijn kop, en we hebben de eerste hittegolf alweer achter de rug. Gelukkig zijn wij bij Ostrica hittebestendig.

Het is dan ook de hoogste tijd voor een terugblik op het afgelopen kwartaal. Leest u mee?

Gat in de hand

Het eerste kwartaal van 2023 was er een met hoge pieken en diepe dalen. Waar het jaar positief begon, zagen we na de eerste maand al de nodige uitdagingen op de markt, mede veroorzaakt door de aanhoudende inflatie, angst voor een recessie en de onrust in de bankensector. Tijdens het tweede kwartaal hebben we nog steeds te maken gehad met deze uitdagingen, maar lijkt ook de rust wat meer wedergekeerd en is er ook zeker ruimte voor positieve signalen.

Wij hebben het al eerder gehad over de ‘rollende recessie’ waar we nu in zitten. Een situatie waarbij de recessie in plaats van iedereen tegelijkertijd treft, de verschillende sectoren één voor één treft. Dit is uiteindelijk gunstiger omdat daarmee niet de algehele markt een dip doormaakt. Zo heeft momenteel met name de financiële sector het zwaarder. Dit zien we terug in de bankensector waar, vooral in de Verenigde Staten, banken veel last hebben van de faillissementen van de Silicon Valley Bank en Credit Suisse eerder dit jaar. 

Daarnaast ontstond in mei onzekerheid over het Amerikaanse schuldenplafond. De Amerikaanse staatskas wordt in rap tempo leeg getrokken, met als gevolg dat zij per 5 juni tegen hun schuldenlimiet aan zouden zitten en daarmee dus een ‘wanbetaler’ hadden kunnen worden.

Gelukkig is begin juni een akkoord over het schuldenplafond bereikt. Dit is ook essentieel voor de rest van de wereld. Zonder overeenstemming zou het consumentenvertrouwen kunnen dalen, waardoor meer mensen op hun geld zouden gaan zitten. Dit zou serieuze gevolgen voor buitenlandse bedrijven en de beurzen kunnen hebben. 

De kracht van mens én technologie

Niet alleen het akkoord in de Verenigde Staten heeft bijgedragen aan meer rust op de financiële markt. Ook de successen die behaald zijn in met name de techindustrie zorgen voor meer vertrouwen. Mede dankzij de positieve nieuwsstroom rondom kunstmatige intelligentie, en meer specifiek Chat GPT, zijn de koersen op de beurs voor deze sector sterk gestegen.

Dat kunstmatige intelligentie niet alleen een trend is, maar ‘here to stay’ is ook terug te zien in de voorspellingen voor de wereldeconomie. Zakenbank Goldman Sachs heeft becijferd dat generatieve AI ervoor zorgt dat de wereldeconomie in de komende tien jaar maar liefst 7 biljoen groter is. De productiviteitsgroei ligt naar schatting 1,5% per jaar hoger dan zonder de technologie. Dit is vergelijkbaar met de periode waarin het internet op komst was in de jaren 90. Wanneer op de aandelenmarkt een vergelijkbare beweging op gang komt als tijdens de opkomst van het internet, kan de S&P 500 Index de komende vijf jaar met ongeveer 220% stijgen. Voor de Ostrica portefeuille zou dat zelfs 264% zijn. Uiteraard is hier een voorwaarde dat kunstmatige intelligentie een vergelijkbare rol in ons leven gaat spelen, als dat internet destijds heeft ingenomen. 

Niet alleen op de beurs laat kunstmatige intelligentie haar krachten zien, maar ook bij ons beleggingsproces. Ostrica maakt namelijk al 5 jaar succesvol gebruik van kunstmatige intelligentie in haar beleggingsstrategie. Hierdoor wordt informatie beter en sneller beoordeeld. Ons streven is om voor elk profiel de huidige rente plus een risico-opslag te behalen. Onder meer dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie hebben we die doelstelling na enkele jaren grotendeels bereikt. 

Herstel aan de horizon

We kijken positief naar de komende maanden. De Amerikaanse economie blijft goed presteren met een sterke banenmarkt en een werkloosheid van 3,7%. We verwachten nog steeds dat een ‘harde landing’ met een recessie in de Verenigde Staten voorkomen kan worden. Niet alleen de economische ontwikkelingen van de afgelopen maanden wijzen hierop, maar ook de inflatie komt steeds beter onder controle. Daarnaast tekent zich een stevig winstherstel voor het komende half jaar af. Naar verwachting kunnen de Amerikaanse bedrijfswinsten met gemiddeld 8,2% oplopen. Voor de komende zes tot twaalf maanden verwachten we dan ook een rendement van 16% voor Ostrica Developed Markets, 18% voor Ostrica Emerging Markets en 28% voor Ostrica Guts & Quants.

De waarde van Ostrica’s actieve beleggingsbeleid

Zoals u wel van ons gewend bent laten wij ons niet afleiden door de waan van de dag. We kijken vooruit en kiezen positie op basis van de economische cyclus. Ondanks de negatieve berichtgeving, bevindt de economie zich in de herstelfase. Onder meer dankzij dit inzicht hebben we goed kunnen inspelen op de stevige koersstijgingen die technologieaandelen konden boeken. In de afgelopen maanden hebben we een duidelijke verschuiving kunnen maken binnen de portefeuille en is het belang naar Big Tech GARP aandelen op tijd uitgebreid. 

Onze actieve selectie binnen de aandelenportefeuilles is van cruciaal belang. Hoewel onze focus aanvankelijk lag op waardeaandelen, is de verschuiving naar Big Tech GARP aandelen minstens zo belangrijk gebleken. Zonder ons actieve management zou de aandelenportefeuille niet alleen vorig jaar een heel ander resultaat hebben behaald, maar ook dit jaar aanzienlijk achterlopen. Bij Ostrica voegen wij dan ook waarde toe voor onze klanten door nauwgezet posities te kiezen in marktsegmenten met de beste vooruitzichten. Dit baseren we op de economische cyclus, waarderingen en actuele ontwikkelingen. Met als resultaat dat al onze aandelenfondsen er na dit eerste half jaar goed bij staan.

De prestaties van onze aandelenfondsen

Ons Ostrica Developed Markets fonds heeft een rendement van 11,25 % YTD. De koerswinst van de afgelopen maanden was vooral te danken aan een kleine groep aandelen die profiteren van de opkomst van kunstmatige intelligentie. We hebben op die beweging ingespeeld door het uitbouwen van onze positie in grote technologiebedrijven die snel groeien, maar toch een redelijke waardering hebben. Een van de belangrijkste bedrijven in dit segment is uiteraard Microsoft, wat met Chat GPT de show heeft weten te stelen de afgelopen maanden. Maar ook chip ontwikkelaars zoals Nvidia en het Nederlandse ASML gooien hoge ogen op de afgelopen tijd. Behalve de grote positie van 22% in Big Tech GARP, profiteerden we ook van de tech rally dankzij het belang van 6% in high-growth/no yield. Op basis van de huidige ontwikkelingen verwachten we voor het Developed Markets fonds de komende 12 maanden een rendement van 15%.

Binnen ons Ostrica Emerging Markets fonds hebben we de afgelopen maanden onze positie uitgebreid in het marktsegment dat in positieve zin het verschil maakt. Daarnaast vermeden we ook een groep zwak presterende aandelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het Emerging Markets fonds een rendement van 10,16% YTD heeft. Belangrijk voor dit fonds zijn de ontwikkelingen in de techindustrie in zowel China als de Verenigde Staten. Beide landen hebben een sterke positie in deze sector, maar presteren wel degelijk anders. De Chinese sector komt steeds meer onder druk te staan door onder andere de aanscherping van de regelgeving voor grote techbedrijven en politieke spanning tussen de Verenigde Staten en China. Chinese techbedrijven nemen ook operationeel andere beslissingen, waardoor het voor ons minder interessant wordt hier een positie in te nemen. We hebben dan ook momenteel geen positie meer in deze sector in China. 

Op basis van de huidige strategie verwachten we deze stijgende lijn voor het Emerging Markets fonds te kunnen doorzetten en einde dit jaar een rendement van 18% te behalen. 

Met ons Ostrica Guts & Quants fonds beleggen we in small cap aandelen. Het voordeel van beleggen in small-cap aandelen in het huidige financiële klimaat is dat de bedrijven in de portefeuille van het Guts & Quants fonds dagelijks verhandeld kunnen worden. Door onze actieve beleggingsstrategie en continue optimalisatie van de portefeuille kunnen we dus dagelijks bijsturen. Op internationale beurzen staan duizenden mid en small cap aandelen genoteerd, zodat er voor ons veel kansen liggen om voor onze klanten het verschil te maken. Het fonds heeft dan ook een rendement van 7,96% YTD. Met het hoge rendement, de aantrekkelijke waardering en het vooruitzicht dat de beurskoersen zich na een turbulente periode herstellen, verwachten wij eind 2023 een rendement van 22% te kunnen realiseren.

Onze obligatiefondsen

De ontwikkeling van de inflatie en daarmee de beleidsrente in zowel Europa als de Verenigde Staten is van grote invloed op de obligatiemarkt. Sinds begin 2022 heeft de Federal Reserve de Amerikaanse beleidsrente verhoogd van 0,25% tot 5,0%. Half juni maakte de centrale bank bekend dat er na die serie nu even pas op de plaats wordt gemaakt. Dit is een positieve ontwikkeling voor de aandelen- en obligatiemarkten en daarmee ook voor onze obligatiefondsen.

Met deze boodschap lijkt het erop dat de top van de beleidsrente in zicht komt. Voor obligatiebeleggers is het echter ook van groot belang om te kijken naar de kapitaalrente. Deze komt tot stand op de markt voor staatsobligaties. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten ligt deze lange rente een stuk lager dan de ‘korte’ beleidsrente. Dat is een afwijking van het gebruikelijke patroon. Op de obligatiemarkten bewegen de rente en koersen in tegengestelde richting. Als de rentecurve dan ook normaliseert, komen de koersen dus sterk onder druk te staan. Het is dan ook van belang te anticiperen op de afwijkende richting die obligaties met een kortere en langere looptijd kiezen, zodat we ook dit jaar het verschil blijven maken.

Intelligence is the ability to adapt to change” – Stephen Hawking

Of u nu een defensief, neutraal of offensief beleggingsprofiel heeft bij ons, wij zullen er hoe dan ook alles aan doen om uw vermogen te beschermen én te optimaliseren. Door de unieke beschermingsconstructie van Ostrica kunnen we bij een neerwaartse markt tot 50% minder verlies realiseren, terwijl we bij een opwaartse markt nog steeds 85% van de stijging voor u meepakken. Gedurende een periode van onrust op de markt, wordt de bescherming verhoogd. Tegelijkertijd kan deze bescherming gelijk worden afgebouwd zodra de markt zich herstelt. De vaardigheid van ons team én onze modellen, zorgt ervoor dat we altijd snel kunnen anticiperen op de markt. Dit levert op de lange termijn een bovengemiddeld rendement op met minder risico. Zo staan we nu met alle profielen plus 2% tot 7% boven de doelstelling van de marktrente. Bent u benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Wij vertellen u er graag alles over in deze uitgebreide rapportage van het tweede kwartaal. Hier vindt u meer informatie over de macro-economische omstandigheden en verwachtingen op de markt, maar ook over onze beleggingsstrategieën en de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Terwijl wij uw vermogen beschermen, kunt u van een goede nachtrust in een zonnig oord genieten de komende weken! Stuurt u ons een kaartje? Fijne zomer!

“Vermogensbeheer doe je met je hoofd niet met je hart!”

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De in deze berichtgeving aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom niet beschouwd worden als een advies of aanbeveling en kan evenmin worden beschouwd als aanbod tot het aangaan van een overeenkomst. Beslissingen op basis van deze informatie zijn voor uw eigen rekening en risico. Raadpleeg het prospectus, de essentiële beleggersinformatie en de factsheets op Downloads – Ostrica voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Ostrica is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de gegeven informatie. Ostrica B.V. is de beheerder van de beleggingsinstelling Ostrica Global Active Investment Fund.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »