MARKTVISIE

Maandupdate Mei 2024: Beurzen bloeien in mei

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

U heeft misschien wel eens gehoord van het beursgezegde “Sell in May and go away”. Dit gezegde is gebaseerd op een historische underperformance van aandelen van mei tot en met oktober en bestaat uiteraard niet voor niks. Sinds 1990 rendeert de S&P 500 tussen mei en oktober namelijk gemiddeld 2% tegenover 7% tussen november en april.

Tot dusver gaat het beursgezegde dit jaar echter niet op. Nadat financiële markten in april, mede door geopolitieke onrust en economische zorgen in de VS, een flinke stap terugdeden, hebben we in mei een fraai herstel gezien. Dankzij sterke kwartaalcijfers van onder andere technologiegigant Nvidia en gunstige economische ontwikkelingen vonden de beurzen hun weg weer omhoog en behaalde de S&P 500 in mei al een rendement van 4,9%.

Zoals in onze vorige maandupdate vermeld, verwachtten wij dat onder andere het Ostrica Developed Markets Fund de ‘all-time high’ van afgelopen maart opnieuw zou verbreken. Inmiddels is dit het geval en heeft ons ‘vlaggenschipfonds’ gedurende de maand mei een nieuw record rendement van 169,6% behaald. In dit artikel bespreken we wat zich precies afgespeeld heeft in mei en hoe wij gereageerd hebben. Daarnaast lichten we toe waarom wij positief gestemd blijven over zowel aandelen als obligaties.

Nvidia blijft beleggers verbazen en inflatie in de VS doet een stapje terug

Alle ogen waren op 22 mei, net als afgelopen februari, volledig gericht op de kwartaalcijferpublicatie van Nvidia. De techreus is dankzij de enorme groei in vraag naar toepassingen voor kunstmatige intelligentie dé smaakmaker op de financiële markten dit jaar en wist beleggers wederom fors te verbazen. De omzet van het bedrijf uit California is meer dan verdrievoudigd van $ 7,19 miljard in Q1 2024 tot $ 26,04 miljard in Q1 2025 (sprake van een gebroken boekjaar), een groei van ruim 262%.

De ongekende omzetstijging wordt vooral veroorzaakt door Nvidia’s datacenteractiviteiten. Deze afdeling is goed voor ruim $ 22,56 miljard dollar van de totale omzet en op jaarbasis is de omzet vanuit datacenteractiviteiten ruim 427% gegroeid. De grootste afnemers van Nvidia zijn daarnaast geen kleine namen; Amazon, Microsoft, Google en Oracle zijn goed voor ruim 40% van de afdelingsomzet. Inmiddels is het aandeel Nvidia dit jaar al met ruim 136% gestegen.

Naast Nvidia publiceerde ook andere bedrijven over de brede linie hoofdzakelijk positieve kwartaalcijfers, wat beleggers veel vertrouwen biedt. Op 24 mei had 96% van de bedrijven in de S&P 500 hun kwartaalcijfers over het eerste kwartaal naar buiten gebracht. 78% van deze bedrijven hebben de verwachtingen van analisten overtroffen omtrent de winst per aandeel. Daarnaast heeft 61% ook een hogere omzet dan verwacht weten te realiseren. De gemiddelde winstgroei tot dusver is 6,0% op jaarbasis en als dat zo blijft, is het de hoogste winstgroei sinds Q1 2022 (9,4%).

Niet alleen de sterke kwartaalcijfers, maar ook verschillende macro-economische ontwikkelingen waren reden voor de forse stijgingen op financiële markten. In de VS werd bekend dat de inflatie (CPI) over april uitkwam op een stijging van 3,4%, in lijn met de verwachting van analisten. Ten opzichte van maart was er echter sprake van een stijging van 0,3%, wat lager was dan de verwachte stijging van 0,4%. De kerninflatie (exclusief volatiele voedsel en energieprijzen) kwam op jaarbasis uit op 3,6%, het laagste kerninflatiecijfer sinds april 2021. De markten reageerde positief op dit nieuws, omdat de inflatie sinds januari steeds hoger dan verwacht uitviel.

In Europa zagen we ook positief nieuws voorbijkomen. Zo bevestigde Eurostat dat de eurozone officieel uit een ‘recessie’ is geklommen. De economie kromp in de laatste twee kwartalen van 2023 met 0,1%, maar groeide met 0,3% in het eerste kwartaal van 2024. De Europese Commissie waarschuwde wel dat geopolitieke factoren zoals de conflicten tussen Rusland-Oekraïne en Israël-Hamas een risico kunnen zijn voor verdere groei. Tot slot lijkt inflatie in de eurozone te stabiliseren, waardoor hoofdeconoom van de ECB Philip Lane ervan overtuigd is dat de beleidsrente in juni naar beneden kan. Een lagere rente is uiteraard gunstig voor Europese bedrijven.

Een blik op de financiële markten en Ostrica fondsen

Mei was zoals gezegd een zeer sterke maand op de financiële markten. De S&P 500 index sloot de maand uiteindelijk af met een positief resultaat van 4,9%. Ook de Nasdaq 100 behaalde een sterk rendement van 6,6% en de Dow Jones Industrial steeg iets gematigder met een resultaat van 2,2%. De Ostrica fondsen en profielen hebben in mei door het sterke herstel mooie stappen weten te maken. Hieronder ziet u een overzicht van de 2024 YTD rendementen van onze profielen en lichten we belangrijke ontwikkelingen binnen onze fondsen verder toe.

Rendementen Ostrica profielen 2024 YTD | Ostrica Vermogensbeheer

Ostrica Equities Developed Markets Fund

Het Ostrica Equities Developed Markets Fund heeft tot dusver een jaarrendement van 13,2% behaald. In mei heeft het fonds een resultaat van 2,8% gerealiseerd. Amerikaanse aandelen blijven het goed doen, met nieuwe all-time highs voor zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100 indices, dankzij sterke kwartaalcijfers. We blijven ons dan ook richten op de positieve ontwikkelingen in ontwikkelde markten en strategische keuzes binnen de technologie- en halfgeleidersector.

Nvidia en AMD hebben beiden sterke kwartaalcijfers gerapporteerd, met aanzienlijke omzet- en winstgroei als gevolg van een sterke vraag naar hun producten. Beiden hebben een fors positieve bijdrage aan het fonds geleverd. We handhaven dan ook onze overweging in technologie en halfgeleiders en hebben sinds april een licht hogere blootstelling aan hoogwaardige Europese aandelen vergeleken met de benchmark.

Ostrica Equities Emerging Markets Fund

Het Ostrica Equities Emerging Markets Fund heeft tot dusver een jaarrendement van 1,8% behaald. In mei heeft het fonds een resultaat van 0,1% gerealiseerd. De verdere escalatie van het conflict tussen Taiwan en China had in mei geen grote negatieve gevolgen voor aandelen in opkomende markten. We blijven ons in het Ostrica Equities Emerging Markets Fund positioneren om te profiteren van de positieve trends en kansen binnen de opkomende markten, met een sterke nadruk op waardeaandelen.

Opkomende markten worden momenteel gedreven door hoop op economisch herstel in China, het pro-groeibeleid van Peking, rotatie van buitenlandse beleggers van Amerikaanse en Japanse aandelen en aantrekkelijke waarderingen in technologiegerelateerde namen. Een mooi bedrijf in ons fonds is JBS S.A., één van de grootste vleesverwerkers. De koers is dit kwartaal al met meer dan 38% gestegen en staat op een 12-maandsrendement van 70%. Gezien de strategische focus op diversificatie en wereldwijde uitbreiding, zien we nog verdere groeikansen voor JBS.

Ostrica Guts & Quants Fund

Het Ostrica Guts and Quants Fund heeft tot dusver een jaarrendement van 3,9% behaald. Mei is met een resultaat van 3,4% een goede maand geweest voor het small cap fonds. Amerikaanse small caps, die de afgelopen jaren zwaar zijn getroffen door risicomijding, zijn aantrekkelijk door hun extreem lage waarderingen. Terwijl ze historisch gezien vaak duurder zijn dan large caps, worden ze nu met een aanzienlijke korting verhandeld. Deze trend is in decennia niet voorgekomen. We blijven dan ook profiteren van deze marktomstandigheden en de strategische keuzes binnen de small cap sector.

Consumentenbestedingen blijven sterk, mede dankzij een sterke arbeidsmarkt. Met 90% van de Amerikaanse hypotheken tegen vaste rentevoeten zijn huishoudens minder gevoelig voor rentestijgingen, wat vertrouwen geeft om te blijven uitgeven. Dit is gunstig voor small caps gericht op de dienstensector. Celestica, een topaandeel in het Guts & Quants Fund, behaalde een rendement van 98% dit jaar en een indrukwekkende 326% winst over de afgelopen 12 maanden. Dankzij hun focus op geavanceerde technologieën en cloudconnectiviteit, is het bedrijf goed gepositioneerd voor verdere groei en aanzienlijke winstpotentie in kunstmatige intelligentie.

Ostrica Public Private Equity Fund

Het Ostrica Public Private Equity Fund heeft tot dusver een jaarrendement van 10,9% behaald. Mei is met een resultaat van 3,4% een zeer goede maand geweest voor het fonds. We blijven optimistisch over de onderliggende marktomstandigheden. Onze prognose wijst op een wereldwijde, reële BBP-groei van 2,8% in 2024, met een verwachte daling van de wereldwijde kerninflatie naar ongeveer 2,25%.

Een mooi voorbeeld van een aandeel uit ons fonds is Qualcomm. Dit aandeel is dit jaar met ruim 42% gestegen, wat wederom aantoont dat bedrijven met blootstelling aan kunstmatige intelligentie fors geprofiteerd hebben van de ontwikkelingen. Het bedrijf heeft een zeer sterke vrije kasstroom, waardoor verdere groei in zicht is. Tot dusver heeft het aandeel een forse bijdrage geleverd aan het Public Private Equity Fund.

Ostrica Global Total Return High Grade Bond & Emerging Markets Debt Fund

Het Ostrica Global Total Return High Grade Bond Fund heeft tot dusver een jaarrendement van -1,8% behaald. Het Ostrica Emerging Markets Debt Fund heeft tot dusver een jaarrendement van -0,2% behaald. We zien een verschil tussen de VS en de EU met betrekking tot de weg naar het inflatiedoel van 2%. Waar de VS een volatiel pad bewandelt, heeft de EU stabielere cijfers. Voor de EU is de recentelijke stijging van de verwachte groei van belang voor de macro-economische condities.

In de VS heeft de Federal Reserve renteverlagingen vooralsnog uitgesteld vanwege aanhoudende inflatie. Wij voorzien hier pas een eerste renteverlaging in de tweede helft van dit jaar. De verwachting is dat de ECB in juni kan beginnen met renteverlagingen, mede om de economische groei te stimuleren. Voor de VS zijn de aankomende twee PCE-cijfers erg belangrijk voor het verloop van het rentebeleid. De hoop is dat de Fed later dit jaar de rente zal kunnen verlagen, mits de inflatie een verdere daling richting de 2% laat zien.

Vooruitzichten voor de rest van 2024

We blijven na deze sterke maand bij onze positieve vooruitzichten voor 2024. De gepubliceerde kwartaalcijfers over Q1 2024 overtreffen nog steeds de verwachtingen en bieden beleggers vertrouwen. Daarnaast zien we in Europa ruimte voor de eerste renteverlagingen. Ondanks dat er in de VS nog wat twijfel heerst over hoe lang het kan duren om de inflatie terug te brengen naar de beoogde 2%, verwachten we een eerste renteverlaging dit jaar ook in de VS te zien.

Verder blijft de economie relatief sterk. We zien een stijging van de bedrijfswinsten in meerdere sectoren, industrieën en bedrijven, wat weerspiegeld wordt in de prestaties van aandelen en het beleggerssentiment. En ondanks dat de detailhandelsverkopen in de VS wat meer daalden dan verwacht in het begin van dit jaar, is er geen significant bewijs dat de consumentenbestedingen significant vertragen. Consumenten zijn zeer enthousiast met onder andere het boeken van vakanties en reizen. Keerzijde is echter de flink oplopende creditcardschuld in de VS, wat we bij Ostrica goed in de gaten houden.

Tot slot verwachten we dat de aankomende verkiezingen in de komende maanden steeds meer impact zullen hebben op financiële markten en wellicht tot wat volatiliteit kunnen leiden. Onze focus blijft echter gericht op de fundamenten van de markt, economie en bedrijven.

Profiteer van Ostrica’s unieke strategie

Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s, maar dat betekent niet dat u té voorzichtig moet worden. Met de juiste strategie is het mogelijk om de verhouding tussen risico en rendement aanzienlijk te verbeteren. Spreiding in uw portefeuille verkleint risico’s, maar biedt geen volledige bescherming bij een algemene neergang op de beurs. Op deze momenten maakt Ostrica voor u het verschil, omdat onze beschermingsstrategie vermogens beter beschermt tegen onrust op de financiële markten.

Onze unieke beschermingsstrategie heeft als doel om bij grote dalingen slechts de helft van het verlies te realiseren van de brede markt, maar toch 85% van stijgingen te profiteren. Onze kwantitatieve modellen verhogen de bescherming bij onrustige periodes en bouwen deze weer af zodra de rust terugkeert. Op lange termijn resulteert dit in bovengemiddeld rendement met minder risico.

Dankzij onze constante marktanalyse en toepassing van de beschermingsstrategie, hebben we in 2023 en 2024 dusver op alle ontwikkelingen kunnen anticiperen. Hierdoor presteren we gemiddeld boven onze absolute rendementsdoelstellingen van marktrente plus 3% – 7%. Wilt u meer weten over onze unieke strategie en samen met ons het verschil maken voor uw vermogen? Plan dan een afspraak in met een van onze relatiebeheerders.

“Onze beleggingsmodellen slapen nooit, zodat u dit wel kunt doen!”

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De in deze berichtgeving aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom niet beschouwd worden als een advies of aanbeveling en kan evenmin worden beschouwd als aanbod tot het aangaan van een overeenkomst. Beslissingen op basis van deze informatie zijn voor uw eigen rekening en risico. Raadpleeg het prospectus, de essentiële beleggersinformatie en de factsheets op Downloads – Ostrica voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Ostrica is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de gegeven informatie. Ostrica B.V. is de beheerder van de beleggingsinstelling Ostrica Global Active Investment Fund.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »