MARKTVISIE

Maandupdate Februari 2024: AI-time high

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

Vier jaar geleden markeerde 19 februari 2020 de piek van de wereldwijde beurzen, slechts dagen voordat de COVID-19 pandemie wereldmarkten en economieën platlegde. In de daaropvolgende week daalde de S&P 500 met bijna 13% en tegen 23 maart 2020 was de index bijna 34% gedaald vanaf zijn piek.

De volgende vier jaar werden gekenmerkt door wereldwijde quarantaines, verstoringen van het dagelijks leven, uitdagingen in de globale toeleveringsketens, fors oplopende inflatiecijfers en verhoogde geopolitieke spanningen. De economie herstelde zich echter snel, geholpen door ingrijpende liquiditeitsinjecties van centrale banken en lage rentetarieven vanuit de Federal Reserve.

Deze maatregelen hadden wel een prijs: een scherpe stijging van de inflatie, met significante prijsverhogingen voor consumentengoederen en uiteindelijk verhoogde rentetarieven als gevolg. Inmiddels staat de wereld er anders voor. Inflatie kruipt weer richting de doelstelling van centrale banken (rond 2%) en liggen de eerste renteverlagingen vanuit de Fed in het vizier.

Dit geeft beleggers dan ook vertrouwen. Na een sterke eindejaarsrally zijn de beurzen de eerste twee maanden goed van start gegaan. In de Verenigde Staten bereikten de S&P 500, Nasdaq én Dow Jones in februari, mede dankzij sterke kwartaalcijfers, nieuwe all-time highs en ook Europese beurzen klommen naar recordhoogtes.

Een goed moment om een blik te werpen op de huidige stand van zaken. In dit artikel bespreken we allereerst kort de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen. Daarnaast bespreken we belangrijke updates binnen onze fondsen en lichten we onze verwachtingen voor de rest van het jaar toe.

Een blik op de macro-economische ontwikkelingen

Eind februari werd duidelijk dat de inflatie in de Verenigde Staten in januari conform verwachtingen is gestegen. De totale- en kern PCE-prijsindices stegen met respectievelijk 0.3% en 0.4% op maandbasis en 2.4% en 2.8% op jaarbasis. Het persoonlijke inkomen steeg onverwachts met 1% ten opzichte van de voorspelde 0.3% en de uitgaven daalde met 0.1% tegenover een verwachte stijging van 0.2%.

Hoewel de stijging van de inflatie boven de doelstelling van 2% vanuit de Federal Reserve ligt, voldeed het rapport aan de verwachtingen van de markt. Het belangrijkste hierbij is dat we geen verdere, grote stijgingen zien. Vanuit de eurozone bleek op 1 maart echter dat de inflatie in Europa meer ‘sticky’ is. Het inflatiecijfer kwam uit op een jaar-op-jaar stijging van 2.6%, licht hoger dan de verwachtingen van 2.5%. De kerninflatie kwam zelfs uit op een jaar-op-jaar stijging van 3.1%, eveneens hoger dan de verwachtte 2.9%.

Ondanks inflatiecijfers die hoger liggen dan de doelstellingen vanuit centrale banken, was februari een zeer sterke maand voor financiële markten. Dit is mede te danken aan sterke kwartaalcijfers, met name vanuit technologiebedrijven en in het bijzonder uiteraard Nvidia. De recente cijfers van Nvidia waren op zijn zachts gezegd opvallend en hebben de markt overtuigd van de rechtvaardiging van de recente stijging van het aandeel.

De resultaten tonen dat de technologie nog in haar beginfase staat en aanzienlijke groeimogelijkheden biedt. De explosieve groei in omzet en winst van Nvidia overtrof de verwachtingen van de markt, waarbij de omzet meer dan verdrievoudigde tot $ 22,10 miljard en het netto-inkomen steeg tot $ 12,29 miljard. Met name de sterke groei in de datacenter business, die cloud- en AI-diensten aanbiedt, benadrukt de groeiende vraag naar datacenteroplossingen van Nvidia, vooral op het gebied van AI.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alleen chipleveranciers zoals Nvidia zullen profiteren van de groei van kunstmatige intelligentie. Andere sectoren zullen ook op een later tijdstip profiteren, omdat dan pas de voordelen van AI duidelijk worden en op bredere schaal worden toegepast. Dit kan leiden tot nieuwe kansen en groei in verschillende industrieën. Ark Investment Management voorspelt dat kunstmatige intelligentie tussen 2023 en 2030 zal leiden tot een verhoging van het BBP (bruto binnenlands product) van maarliefst 130%, aanzienlijk hoger dan de impact van het internet en zelfs de stoommachine.

De verwachte impact van AI op het BBP | Ostrica Vermogensbeheer

We blijven dan ook overwogen in bedrijven die naar verwachting zullen profiteren van deze technologische ontwikkelingen. Dit betekent dat we actief op zoek zijn naar bedrijven die innovatieve AI-oplossingen ontwikkelen en toepassen in diverse sectoren, zoals de technologiesector, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en meer. Door onze focus op deze bedrijven kunnen we investeren in de toekomstige groeimogelijkheden die AI biedt. We blijven ons portfolio zorgvuldig samenstellen, waarbij we streven naar een evenwichtige blootstelling aan bedrijven met sterke fundamenten en groeipotentieel binnen de AI-sector.

Een blik op de financiële markten en Ostrica fondsen

Februari was zoals vermeld een zeer goede maand voor financiële markten, met forse stijgingen van vrijwel alle grote beursindices. Dankzij het sterke momentum binnen de technologiesector, onder andere door de kwartaalcijfers van Nvidia, wisten de gerenommeerde beursindices in de VS wederom nieuwe all-time highs neer te zetten.

Ook in Europa was het beeld overwegend positief. Met de ‘GRANOLAS’ (GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP en Sanofi) heeft ons continent een sterk antwoord op de Amerikaanse ‘Magnificent Seven’. De Eurostoxx 600 index zette een all-time high neer en ook de Duitse DAX, Franse CAC en Nederlandse AEX bereikten nieuwe recordhoogtes.

De Ostrica profielen hebben in februari door de prestaties van onze onderliggende fondsen de sterke resultaten vanuit januari voortgezet. Zo hebben het Ostrica Equities Developed Markets Fund en Ostrica Guts & Quants Fund beide een nieuwe all-time high neergezet. Hieronder ziet u een overzicht van de 2024 YTD rendementen van onze profielen en lichten we belangrijke ontwikkelingen binnen de fondsen verder toe.

Rendementen Ostrica profielen 2024 YTD | Ostrica Vermogensbeheer

Ostrica Equities Developed Markets Fund

Het Ostrica Developed Markets fonds heeft een sterke maand achter de rug, met een stijging van 4.8%. Binnen het fonds handhaven we onze overweging in de technologische sector, met een focus op bedrijven die aanzienlijk groeipotentieel hebben. Zo hebben we een gewicht van 1.8% in Nvidia, wat heeft bijgedragen aan een positief rendement van 75 basispunten (bps) op het resultaat van het fonds tot nu toe dit jaar. De indrukwekkende inkomsten van de Magnificent 7 blijven de rendementen in aandelenindices stimuleren, maar de marktbreedte blijft beperkt. We voorzien echter dat de rally op de aandelenmarkt zich zal uitbreiden.

Met de verwachting dat rentecurves zullen normaliseren, de dollar zal verzwakken en de Federal Reserve een soepele landing weet uit te voeren, handhaven we nog steeds een hefboom van 25-30% binnen ontwikkelde markten. We vergroten onze blootstelling daarnaast aan technologie- en groeiaandelen, met name binnen het semiconductor- en AI-thema. Het Ostrica Equities Developed Markets Fund heeft tot dusver een rendement van 9.8% geboekt in 2024.

Ostrica Equities Emerging Markets Fund

In de vroege weken van januari ondervond het Ostrica Equities Emerging Markets Fund meer volatiliteit, voornamelijk als gevolg van toenemende geopolitieke spanningen. Echter, naarmate februari vorderde keerde de situatie zich om, waarbij de aanvankelijke verliezen verwaarloosbaar werden door het positieve momentum. We zagen deze uitdagende start als een kans om onze investeringen in deze markten uit te breiden tegen lagere prijzen.

Onze investeringen in Zuid-Koreaanse aandelen, waaronder de autofabrikant Hyundai die in slechts twee weken met maarliefst 40% steeg, illustreren deze strategie. Daarnaast toont onze aanzienlijke positie in Taiwan Semiconductor, die dit jaar een veelbelovende stijging van meer dan 25% heeft laten zien, onze optimistische visie op opkomende markten.

We verwachten dat de sterke prestaties van de Amerikaanse markten, vooral in de halfgeleider- en technologiesectoren, een positieve invloed zullen hebben op opkomende markten. Als reactie op de neergang op de Chinese markt, hebben we onze strategie voor het China Recovery-portfolio aangepast door ons te richten op bedrijven met sterke aandeelhouderswaarde. Het Ostrica Equities Emerging Markets fonds staat momenteel op een YTD rendement van 2.1%.

Ostrica Guts & Quants Fund

De small-cap sector bleek zeer beweeglijk in de eerste maanden van het jaar. Hoewel small-caps erin slaagden te herstellen van de initiële verliezen in januari, blijven ze achter bij hun large-cap tegenhangers. Momenteel wordt de Russell 2000 small-cap index verhandeld met een aanzienlijke korting in vergelijking met de S&P 500, grotendeels vanwege de hogere volatiliteit die investeerders terughoudend maakt. Bovendien is de waarde van kleinere bedrijven gevoeliger voor veranderingen in rentetarieven, waarbij een aanzienlijk deel van hun toekomstige winsten naar verwachting op de lange termijn zal worden gerealiseerd.

Wij zijn niet de enige die zich richten op small-cap bedrijven, en zo is onlangs het eerste bedrijf in ons fonds overgenomen dit jaar. RCM, een toonaangevende leverancier van op technologie gebaseerde oplossingen die de patiëntervaring en financiële prestaties van zorgverleners transformeren, is overgenomen door New Mountain Capital, een Private Equity partij.

De overname zorgde voor een koersstijging van het aandeel van 32%. Dit heeft voor een positieve bijdrage van 24 bps gezorgd aan ons fonds. We zijn optimistisch en beschouwen de rally aan het einde van vorig jaar slechts als het begin, met verwachtingen dat dit positieve momentum zich zal voortzetten in 2024 en dat meer overnames zullen volgen. Het Ostrica Guts & Quants Fund heeft dit jaar tot dusver een resultaat van 2.6% neergezet.

Ostrica Public Private Equity Fund

Het Ostrica Public Private Equities fonds is goed van start gegaan en staat sinds de introductie in december 2023 op een plus van 11.1%. Momenteel handhaven we onze posities in sectoren met hoge CAGR’s (compound annual growth rates) in ons universum, met ongeveer 50% blootstelling aan technologienamen. We voeren maandelijks herwegingen uit, met een omzet van ongeveer 20%. Elke aandelenpositie heeft een grondige fundamentele analyse ondergaan om ervoor te zorgen dat alleen bedrijven met solide bedrijfsmodellen worden opgenomen in onze portefeuille. Alle bijbehorende risico’s zijn zorgvuldig gekwantificeerd.

Een van de smaakmakers in onze portefeuille is het bedrijf AppLovin Corporation, een Amerikaans technologiebedrijf gevestigd in Palo Alto, Californië. AppLovin stelt ontwikkelaars van alle groottes in staat om hun apps te vermarkten, monetariseren, analyseren en publiceren via haar mobiele advertentie-, marketing- en analytische platforms. Met grote klanten als Spotify en Opentable verwachten wij dat de groei zal aanhouden. Bovendien zien wij het als positief dat de bekende investeringsmaatschappij KKR al geruime tijd een groot belang heeft genomen in dit bedrijf. AppLovin staat YTD (Year-to-Date) op een rendement van 49.9%.

Ostrica Emerging Markets Debt Fund

We hebben binnen het Ostrica Emerging Markets Debt Fund sinds het begin van 2024 besloten om te investeren in obligaties met een langere looptijd in plaats van kortlopende obligaties. Deze strategische zet was gericht op het verlengen van de gemiddelde looptijd van het fonds naar de middellange termijn. Deze keuze werd nog aantrekkelijker door de ontwikkelingen op de rentecurves in deze periode, waarbij de rentes op de 10-jarige obligaties sterker stegen dan op de 2-jarige.

Daarnaast geven we de voorkeur aan obligaties in harde valuta’s boven lokale valuta’s, omdat we verwachten dat de dollar sterker zal zijn ten opzichte van deze lokale valuta’s. Deze voorkeur wordt verder versterkt door de huidige volatiliteit veroorzaakt door politieke spanningen en conflicten in het Midden-Oosten. Year-to-date heeft het Ostrica Emerging Markets Debt Fund tot dusver een rendement behaald van 0.02%.

Global Total Return High Grade Bond Fund

De afgelopen maand hebben we succesvol de fusie tussen het Total Return Fund en het High-Yield Fund afgerond. Bovendien hebben we een TAA (tactical asset allocation) uitgevoerd, waarbij we het aandelenbelang voor de verschillende profielen licht hebben verminderd. Hiervoor hebben we obligaties aangekocht, inclusief voor het dynamisch ondernemende profiel.

De nieuwe inleg in het Ostrica Global TR-fonds is geïnvesteerd in een mix van obligaties met zowel een investment-grade als non-investment grade rating, wat heeft geresulteerd in een toegenomen blootstelling aan High Yield obligaties. Verder hebben we onze looptijd verlengd door obligatiefutures aan te schaffen in zowel de EU- als de VS-zones. Deze transactie is uitgevoerd om een middellange tot lange looptijd te bereiken.

Door de notulen van de januari-vergadering van de FOMC, plus aanvullende communicatie van Fed-leden, zijn de rentes opgelopen. Over het algemeen kwam hun toon overeen met de opmerkingen van voorzitter Powell eerder dit jaar, waarin werd aangegeven dat er geen urgentie is om op korte termijn de rente te verlagen en de voorkeur wordt gegeven aan het wachten op aanvullende gegevens voordat er vertrouwen wordt uitgesproken dat de inflatie daadwerkelijk terugkeert naar het 2%-doel van de Fed. Hierdoor is eigenlijk alleen het tijdstip van de eerste renteverlaging uitgesteld. Het Ostrica Global Total Return High Grade Bond Fund staat dit jaar op een rendement van -1.04%.

Positieve vooruitzichten over 2024

We blijven optimistisch over de vooruitzichten van de economie. Onze overtuiging wordt versterkt door de verwachte rentedalingen, hoewel deze volgens algemene verwachtingen naar juni zijn verschoven. Het voortdurende momentum in de technologische sector, de verwachting dat bedrijven in verschillende sectoren van de ontwikkelingen omtrent AI zullen profiteren én onze bekwaamheid om strategisch op marktkansen in te spelen, dragen verder bij aan onze overtuiging.

Het verheugt ons dat we niet alleen consistentie tonen in deze aanpak, maar ook duidelijk onderscheid maken ten opzichte van onze concurrenten. De afgelopen jaren hebben we met succes een aanzienlijke voorsprong opgebouwd, wat onze toewijding aan excellentie en het behalen van rendement voor onze investeerders onderstreept.

Profiteer van Ostrica’s unieke strategie

Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s, maar dat betekent niet dat u té voorzichtig moet worden. Met de juiste strategie is het mogelijk om de verhouding tussen risico en rendement aanzienlijk te verbeteren. Spreiding in uw portefeuille verkleint risico’s, maar biedt geen volledige bescherming bij een algemene neergang op de beurs. Op deze momenten maakt Ostrica voor u het verschil, omdat onze beschermingsstrategie vermogens beter beschermt tegen onrust op de financiële markten.

Onze unieke beschermingsstrategie heeft als doel om bij grote dalingen slechts de helft van het verlies te realiseren van de brede markt, maar toch 85% van stijgingen te profiteren. Onze kwantitatieve modellen verhogen de bescherming bij onrustige periodes en bouwen deze weer af zodra de rust terugkeert. Op lange termijn resulteert dit in bovengemiddeld rendement met minder risico.

Dankzij onze constante marktanalyse en toepassing van de beschermingsstrategie, hebben we in 2023 en 2024 dusver op alle ontwikkelingen kunnen anticiperen. Hierdoor presteren we gemiddeld boven onze absolute rendementsdoelstellingen van marktrente plus 3% – 7%. Wilt u meer weten over onze unieke strategie en samen met ons het verschil maken voor uw vermogen? Plan dan een afspraak in met een van onze relatiebeheerders.

“Onze beleggingsmodellen slapen nooit, zodat u dit wel kunt doen!”

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De in deze berichtgeving aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom niet beschouwd worden als een advies of aanbeveling en kan evenmin worden beschouwd als aanbod tot het aangaan van een overeenkomst. Beslissingen op basis van deze informatie zijn voor uw eigen rekening en risico. Raadpleeg het prospectus, de essentiële beleggersinformatie en de factsheets op Downloads – Ostrica voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Ostrica is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de gegeven informatie. Ostrica B.V. is de beheerder van de beleggingsinstelling Ostrica Global Active Investment Fund.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »