MARKTVISIE

January Effect

De kickstart van 2023

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

Waar halverwege 2022 nog gespeculeerd werd óf er wel een eindejaarsrally zou plaats vinden, hebben de beurzen zich niet laten kennen. De eindejaarsrally vond plaats. Sterker nog, deze is verder doorgezet in de eerste weken van 2023 met het welbekende ‘January Effect’. Daarmee startte de beurs dit jaar in het groen. Deze groene start van 2023 is precies wat de financiële markt nodig had.

De financiële sector heeft het afgelopen jaar een flinke opdonder moeten verduren. De wereldwijde ontwikkelingen zorgden voor veel uitdagingen op de beurs. Toch hebben onze Ostrica fondsen bovengemiddeld gepresteerd. Het Ostrica Equities Developed Market Fonds is zelfs drie kwartalen in 2022 in de top-5 aandelenfondsen wereldwijd geplaatst door vergelijkingssite Morningstar. Dit is een prestatie waar wij trots op zijn. Met 2022 in ons kielzog, kijken wij nu weer vol vertrouwen uit naar 2023!

De kracht van vertrouwen én van de Ostrica beleggingsstrategie

Januari stond in het teken van positieve berichten over de verdere afname van  inflatie. Verschillende cijfers hebben dit teweeg gebracht. In de eerste week van januari kwam het Europese CPI cijfer naar buiten wat met 9,2% flink lager was dan de voorgaande maanden. Ook in de Verenigde Staten zijn de arbeids- en bedrijfscijfers positief ontvangen. Dat gaf vertrouwen met als gevolg dat de beurzen omhoog schoten in het begin van het jaar. Dit bevestigde ook dat de ‘rollende recessie’, waar wij in onze oktober update over schreven, van kracht is. Onze actieve strategie gedurende 2022 betaalt zich nu uit; de verliezen van het afgelopen jaar zijn nú al goedgemaakt. 

De eerste twee maanden achter de rug, de rendementsverwachtingen voor 2023

U vraagt zich wellicht af wat al deze ontwikkelingen betekenen voor onze fondsen én uw portefeuille dit jaar. Wij verwachten dat de gevreesde recessie zal uitblijven. De inflatie is aan het afkoelen en ook de toenemende rente lijkt een hoogtepunt te bereiken. Onze verwachting is dan ook dat de FED de rente in de Verenigde Staten met ongeveer 0,5% zal laten stijgen dit jaar. Voor Europa ligt onze verwachte verhoging van de rente nog op1%. De inflatie- en rentecijfers zijn uiteraard van invloed op de keuzes die wij maken voor onze fondsen én het uiteindelijke resultaat.

Wat betekent dit voor onze profielen tot eind 2023?

 

Het 2023-effect voor aandelen

Met de goede resultaten de afgelopen maanden en de positieve vooruitzichten voor de rest van het jaar verwachten wij dat in de komende drie tot negen maanden kleinere rentestappen worden gezet dan in 2022. Zolang bedrijven de kosten kunnen doorberekenen aan de consument, voorzien wij een milde tot nauwelijks merkbare recessie. Voeg daar ons actieve beheer aan toe en wij kijken uit naar een positief rendement voor het einde van het jaar voor o.a. het Ostrica Developed Market Fonds. Voor het Ostrica Emerging Markets Fonds speelt ook de heropening van de Chinese economie een grote rol. Wij zien met name kansen in de lage waardering van dit type aandelen. 

Ons Guts & Quants Fonds plukt momenteel de vruchten van onze keuze om het belang in small-cap groeiaandelen te vergroten een paar maanden geleden. De cijfers laten een krachtige opwaartse beweging zien in de eerste maanden van het jaar. Onze top 5 posities behaalden een rendement van  +35% tot 50%. Wij vertrouwen erop deze opwaartse beweging door te zetten tot het einde van het 2023. 

Obligaties zijn weer aantrekkelijk

De obligatiemarkt kent een turbulentere start van het jaar. De obligatierentes bewogen heftig op en neer deze eerste maanden van 2023. De markt is momenteel sterk verdeeld over waar de rente de komende tijd heen zal gaan. Dit is af te leiden uit de grote renteverschillen tussen de korte en de lange rentes. Wij verwachten dat wanneer duidelijk wordt dat de inflatie verder afkomt de langere rentes een opwaartse beweging zullen laten zien. Duratie management zal daarom ook dit jaar het verschil gaan maken.  Op dit moment heeft de Ostrica Obligatie portefeuille aantrekkelijke instap yields van 4% tot 7%.

Positief naar de toekomst

Het jaar heeft een vliegende start gemaakt. Hoewel het sentiment positief is in deze eerste maanden van het jaar, zullen we ook dit jaar mogelijk met een aantal drukkende factoren te maken krijgen. De financiële en economische condities voor bedrijven wereldwijd zijn uitdagend en ook de afkoeling van de huizenmarkt momenteel kan een rol gaan spelen. 

Desondanks zien wij ook de vooruitzichten voor Europa verbeteren, geholpen door teruglopende inflatie, het herstel van de aanvoerketens en minder zorgen over de energiecrisis. Wij kijken daarom positief vooruit en gaan door op de ingeslagen weg. Met onze actieve strategieën blijven wij anticiperen op de ontwikkelingen binnen de markt. Wij beschermen uw vermogen wanneer nodig én pakken kansen wanneer het kan om rendement te behalen.

We kunnen de wind niet sturen, maar met Ostrica nemen wij graag voor u het roer uit handen. De zeilen stellen wij proactief bij en zo blijft Ostrica in controle.

“De groei van uw vermogen begint bij het vermijden van verliezen!”

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De in deze berichtgeving aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. De informatie mag daarom niet beschouwd worden als een advies of aanbeveling en kan evenmin worden beschouwd als aanbod tot het aangaan van een overeenkomst. Beslissingen op basis van deze informatie zijn voor uw eigen rekening en risico. Raadpleeg het prospectus, de essentiële beleggersinformatie en de factsheets op Downloads – Ostrica voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Ostrica is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de gegeven informatie. Ostrica B.V. is de beheerder van de beleggingsinstelling Ostrica Global Active Investment Fund.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »