MARKTVISIE

Groei Spaarbedrag ING niet van deze Tijd

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

Het aandeel ING sloot eerder deze week met een dagwinst. De bank kwam namelijk met een beter dan verwachte winst op de proppen. Daarbij ziet de bank de toekomst van de eigen cijfers rooskleurig in, wat goed is voor de vraag naar het aandeel. Maar opvallender is misschien dat de bank afgelopen kwartaal 5 miljard euro aan spaargeld binnen heeft gekregen. Het lijkt namelijk een stap richting het oude vermogensbeheer te zijn. 

De groei van het spaarbedrag is opmerkelijk als we de beloning op spaargeld in ogenschouw nemen. Vriend en vijand weten dat de Europese Centrale Bank de rente in de eurozone kunstmatig laag houdt. Dat is misschien goed voor bedrijven die geld willen lenen om te investeren of burgers die geld willen lenen om een huis of iets anders te kopen. Maar daar staat tegenover dat het niet goed is voor spaarders en beleggers. Want het makkelijk te verkrijgen geld zorgt er voor dat er heel veel aanbod van geld is (en dus weinig vraag naar spaargeld is). Als spaarders te veel rente vragen, dan kan een lener elders gaan shoppen voor een voordeliger rentetarief; dat is door het monetaire beleid namelijk volop voorhanden. Maar blijkbaar laten veel spaarders bij de oerhollandse ING bank zich daar niet door afschrikken. Die zetten om wat voor reden dan ook, 5 miljard op een spaarrekening.

De kans is klein dat dit alleen bij ING gebeurt en dus is de kans groot dat komende tijd ook ándere banken een instroom van hun spaargeld gaan melden. Omdat niet gekeken kan worden in de hoofden van de spaarders, kan slechts gespeculeerd worden over de gedachte achter deze ontwikkeling. Maar belangrijker nog is dat sparen niet nodig is. Want net als veel andere sectoren, verandert ook high tech de beleggingssector in hoog tempo.

Deze ontwikkeling heeft onder meer tot gevolg dat de traditionele risico/rendementverhoudingen aan het veranderen zijn. In de praktijk betekent dit dat vermogensbeheer met een high tech protectie strategie steeds minder risico heeft, terwijl het traditionele sparen steeds minder oplevert. Vanuit die nieuwste ontwikkeling bezien is de groei van het spaarbedrag bij ING waarschijnlijk ingezet door beleggers die leven in het verleden. En dus niet in het high tech vermogensbeheer van de toekomst.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een e-mail met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »