MARKTVISIE

Bitcoin. Gok of belegging?

Gepubliceerd door
Datum:
Delen:
TwitterFacebookLinkedInEmail

De gekte op de financiële markten van eind jaren ’90 lijkt teruggekeerd. Iedereen wil meedoen als het gaat om Bitcoin of andere cryptocurrencies.

U kunt het niet gemist hebben: de waarde van de Bitcoin breekt steeds weer nieuwe records. De digitale munt is in 2017 al met 1100% gestegen. Zo was de waarde van de bitcoin in maart nog ongeveer 1000 US dollar en hebben we in november de grens van 10.000 US dollar gepasseerd (momenteel staan we op 11.500). Daarmee haalt Bitcoin rendementen die doen denken aan de aandelenstijgingen in de periode 1998-2000. Beleggers stapten toen massaal in de aandelen van internet(gerelateerde)bedrijven. Dit joeg de koersen op de beurs op naar recordhoogten.

Dergelijke uitschieters krijgen in de media altijd veel aandacht. Door hun snelle waardestijging belanden ze als belegging in het mainstream nieuws. Die aandacht leidt er toe dat veel mensen mee willen profiteren van het succes. Momenteel lijkt dit mechanisme op te gaan voor beleggen in de bitcoin (en andere digitale munten). Zo werd onlangs zelfs de eerste crypto currency miljonair geïnterviewd in de RTL ’s Late Night talkshow.

In het fragment wordt duidelijk, hoe hij op gedisciplineerde wijze en binnen afzienbare tijd, van 100 euro, één miljoen euro heeft gemaakt. Deze en andere media-aandacht, leidt ertoe dat de beleggingsexperts van Ostrica steeds meer vragen krijgen over beleggen in de bitcoin (of andere cryptocurrencies). Deze vragen gaan wij in een reeks van blogs voor u beantwoorden. Want of u nu voor-/ of tegenstander van beleggen in bitcoins bent: u doet er verstandig aan om eerst goed te kijken naar de dynamiek achter en rondom de Bitcoin. Alleen dan kan een goed oordeel worden geveld. De belangrijkste vraag is natuurlijk: Moet ik beleggen in bitcoin en andere cryptocurrencies?

Voor de beantwoording van deze vraag hanteren wij dezelfde methode als wij doen bij andere beleggingscategorieën. Deze gestructureerde aanpak is namelijk succesvol gebleken; Ostrica heeft in 17 van de afgelopen 20 jaar een positief rendement behaald. In de blogs over bitcoin zullen we, aan de hand van de actualiteit, het besluitvormingspad aflopen. Op die manier krijgt u antwoord op de vraag of u moet beleggen in de Bitcoin.

Het besluitvormingsproces voor beleggers bevat de volgende elementen:

  • Allereerst kijken we naar macro-economische aspecten. Daarbij gaan we in op de block chain technologie achter de Bitcoin. Zo onderzoeken we hoe groot de groep (potentiële) beleggers is en in hoeverre zij vrije en onbelemmerde toegang hebben tot het bankensysteem en de Bitcoin. Tevens wordt de vraag beantwoord of de Bitcoin een valuta, een beleggingscategorie of een commodity is.
  • Ook kijken we naar de juridische aspecten rondom beleggen in bitcoins. Bij aandelen en obligaties is duidelijk wat de juridische positie van de koper en verkoper is. Maar bij bitcoins bestaan daarover nog veel vragen. Zo is; zoeken we naar een antwoord op de vraag, wanneer er sprake is van eigendom? En; waar kun je terecht als er geschillen rondom de Bitcoin ontstaan? Ook kijken we naar de werking van de markt; wie ‘maakt de markt’ als niemand meer wil kopen? Is er een instantie die alle bitcoins moet kopen?
  • Uiteraard is het ook van belang hoe de markt eruit ziet voor bitcoins. Belangrijk is, welke beurzen en platforms toegang bieden tot de Bitcoin en wat is de omvang van het totale aanbod. Daarnaast kan het voor beleggers van belang zijn om inzicht te krijgen wie de kopers en verkopers zijn. Hoe groot is de vrije verhandelbaarheid en welke beleggers willen de cryptomunt vasthouden?
  • Tot slot kijken onze experts ook naar de methoden om de waarde van de bitcoin te bepalen. Anders gezegd: wat is de onderliggende waarde versus de prijs op de markt? En wat kan euforie en hysterie onder beleggers voor gevolgen hebben voor uw beleggingen in bitcoins?

Gedurende de serie van blogs krijgt u steeds meer inzicht in de Bitcoin. Pas daarna kan een weloverwogen besluit worden genomen of beleggen in bitcoins verstandig is of niet.

 

De bovenstaande blog is geschreven door Hans Nibbering (medeoprichter van Ostrica)

 

Op de hoogte blijven?

Relevante blogs over marktontwikkelingen en achtergronden als eerste ontvangen? Meld u aan!

Translate »